maandag 20 januari 2020

Proeven als een echte proefkampioen!

Vandaag konden we 4 stempels verdienen om proepkampioen te kunnen worden.
Bij sommige smaken was er heel wat bevestiging nodig om te proeven, maar alles hebben we er voor over om toch maar een stempel te verdienen!
De eerste smaak die we voorgeschoteld kregen, wat 'bitter'. Met een vergrootglas hebben we eerst al het eten beschreven : welke kleur en vorm had het? Om te proeven mochten de kleuters zelf een volgorde bepalen. Ze konden kiezen tussen zwarte chocolade, witloof en pompelmoes. Ze spongen eerst allemaal op de chocolade, maar aan hun gezichten zag je dat die niet zo lekker zoet was als ze hadden gedacht/gehoopt.
Iedereen overwon zijn angst en proefde ook van het witloof en de pompelmoes.
De eerste stempel voor 'bitter' was binnen.


Daarna kwam 'zuur' aan bod. Er werd een spiegel voor hun gezicht gezet, en zo konden de kleuters zelf ontdekken hoe hun gezicht veranderde bij het proeven van 'zuur'. Ze konden proeven van citroen, augurk en een groene appel. Om op veilig te spelen, proefden ze eerst van de appel en ontdekten al dat die zuur was. Op de beelden kan je de rest al aflezen....


 De volgende smaak was 'zout'. Ze konden nu proeven van zoute koekjes (alweer hun favoriet), salami en kaas. Ze benoemden de smaak zelf als 'zout'. Ze kregen daarna een bekertje met zout water.
Ik liet hen proeven, en ze benoemden nu nog duidelijker dat het zout was. Daarna kregen ze gewoon water te proeven, en merkten duidelijk het verschil op. Dus met zout kan je bijvoorbeeld je soep wat zouter maken.
De laatste smaak, was de aangenaamste voor de kleuters, nl. 'zoet'. Ze kregen een banaan, rauwe wortel en appelsap om te proeven. Die smaak beviel hen duidelijk! Zelf Felix vond de rauwe wortel toch een beetje lekker. Alle zoete dingen waren dan ook vlug op. Ze vertelden dat snoepjes ook zoet smaken. Ik probeerde hen erop te wijzen dat zoete groenten en fruit toch iets gezonder zijn dan zoete snoepjes ...
Zo verdienden we allemaal onze 4 stempels en werden we proefkampioen!!!Geen opmerkingen:

Een reactie posten